Programe intensive mixte (BIP)
Acestea sunt programe scurte, intensive, care utilizează modalități inovatoare de învățare și predare, inclusiv cooperarea online. Programele pot include învățarea bazată pe provocări, în cadrul căreia echipele transnaționale și transdisciplinare colaborează, pentru a aborda aspecte legate de obiectivele de dezvoltare durabilă ale Națiunilor Unite sau alte provocări societale identificate la nivel de regiuni, orașe sau întreprinderi.
Obiectivul programelor intensive mixte, care permit aplicarea unor formate de mobilitate noi și mai flexibile, combinând mobilitatea fizică cu o componentă virtuală, este de a fi accesibile tuturor categoriilor de studenți din toate mediile, domeniile de studiu și ciclurile.
Business Carrousel
În perioada 10.11-15.11.2024, la Facultatea de Business din cadrul Universității Babeș-Bolyai, s-a desfășurat cea de-a doua ediție a BIProgram Business Carrousel.
Carrousel este un proiect inițiat de către Facultatea de Business în urmă cu 14 ani, având drept scop principal reunirea studenților din medii și culturi diferite, pentru a forma echipe mixte, în vederea găsirii unor soluții pentru diferite probleme de afaceri. Scopul programului este de a stimula colaborarea și schimbul de idei între studenți și mediul de afaceri într-un cadru intercultural și multidisciplinar.
La ediția din acest an au participat studenți de la:
Ede Christian University of Applied Sciences (Olanda)
Katowice Business University (Polonia)
Universitatea Babeș-Bolyai (România)
Discuțiile s-au axat pe următoarele direcții:
International Business, temele analizate în cadrul acestui domeniu fiind Circularity and sustainability in business și Cross-cultural communication in business
International Human Resources Management, temele analizate în cadrul acestui domeniu fiind Learning and development și Employee retention, happiness and vitality
În vederea realizării proiectelor, studenții au efectuat vizite la companiile Emerson, E van Wijk și Bosch și au avut discuții cu reprezentanții ai mediului de afaceri: Tudor Irimiea (BT Asset Management), Andrei Țîrla și Iris Kirmaier (Alstom), Erik Barna (faragrija.ro), Diana Costan (Viking), Liana Precup (Evozone), Patricia Iunoaș (Eggs Unimedia) și Alina Băbășan (Integra HR).
Informațiile obținute au fost, mai apoi, dezvoltate de fiecare echipă, rezultatele acestei activității fiind prezentate în ultima zi a proiectului.
programului.
Echipa de implementare a proiectului:
Prof.univ.dr. Cristian Chifu (coordonator)
Lect.univ.dr. Daniela Cîmpean
Event Management
În perioada 11-15 noiembrie 2024, Facultatea de Business din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai Cluj-Napoca a găzduit cea de-a doua ediție a BIProgram Event Management, care s-a aflat sub egida „Greener Festivals, Brighter Future!”, accentuând impactul acțiunilor ecologice și importanța conștientizării acestor aspecte. Festivalurile pot juca un rol important în protecția mediului, prin adoptarea de practici sustenabile și educarea publicului.
În cadrul proiectului au participat 28 de studenți, din cadrul următoarelor universități:
ASPIRA University (Croația)
ICD Business School (Franța)
University of Maribor – Slovenia
Universitatea Babeș-Bolyai (România)
Scopul acestei ediții a fost reprezentat de identificarea unor soluții inovatoare, menite să evidențieze sustenabilitatea Sports Festival. În urma colaborării cu stakeholderii, a cercetării și a integrării ideilor inovatoare, echipele din cadrul proiectului au oferit soluții sustenabile, ce pot reduce la minimum impactul acestui eveniment asupra mediului.
Prima zi a fost denumită Day to explore , deoarece participanții au avut onoarea de a discuta cu organizatorii SportsFestival, care au oferit detalii din culise despre modul în care se desfășoară festivalul, care este scopul și impactul său, ce doresc să ofere în cadrul următoarei ediții etc.
A doua zi a fost Day to focus on, aspectul principal pe care s-au concentrat participanții fiind dezvoltarea și aplicarea chestionarului.
A treia zi a fost Day to innovate, care a vizat discuții pe baza practicilor sustenabile din cadrul festivalurilor. Echipele din cadrul proiectului și-au continuat activitatea cu analiza răspunsurilor oferite în cadrul chestionarului.
Ziua a patra a fost Day to create, studenții lucrând intens la proiectele lor, pentru a oferi cele mai interesante și inovative soluții sustenabile, ce ar putea fi implementate în cadrul Sports Festival. Seara a fost marcată de o cină culturală, în cadrul căreia participanții și organizatorii au adus mâncăruri/gustări tradiționale, pentru ca fiecare să experimenteze o parte din cultura culinară.
Ultima zi a fost Day to showcase, iar protagoniștii au fost participanții, care și-au prezentat cu entuzism munca depusă pe parcursul săptămânii. În sală au fost prezenți și reprezentanți ai Sports Festival, care au analizat și apreciat ideile oferite de cele 6 echipe.
Echipa de implementare a proiectului:
Prof.univ.dr. Adina Negrușa (coordonator)
Conf.univ.dr. Monica Maria Coroș
Conf.univ.dr. Valentin Toader
Conf.univ.dr. Marius Bota
Referent Iuliana Levinschi
Neurotourism
În perioada 14-22 noiembrie 2024, Facultatea de Business din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai Cluj-Napoca a organizat programul Erasmus intensiv BIP Autumn School Neurotourism: Using Neuroscience for a Memorable Tourism Experience, la care au participat 66 de studenţi de la nivel licenţă şi 9 cadre didactice de la următoarele universităţi:
UCLL Leuven (Belgia)
Groupe Kedge Business School (Franţa)
Vilniaus Kolegija (Lituania)
Universidade Portucalense (Portugalia)
Zuyd University of Applied Sciences (Ţările de Jos)
Kodolányi University (Ungaria)
Universitatea Babeş-Bolyai (România)
Acest program a vizat familiarizarea participanţilor cu privire la cele mai noi şi avangardiste tendinţe neuroştiinţifice aplicabile în industria turismului, în vederea creării unor experienţe turistice pozitive şi totodată memorabile. Astfel, participanţilor li s-a oferit training şi acces la utilizarea unor tehnologii neuroştiinţifice furnizate de către compania iMotions, precum: monitorizarea privirii umane (eye tracking), analiza emoțiilor și expresiilor faciale (facial expression analysis; softul Affectiva AFFDEX), conductanţa galvanică a pielii (galvanic skin response).
Pe parcursul mobilităţii fizice, desfăşurate în intervalul 18-22 noiembrie, participanţii au asistat la numeroase workshop-uri axate pe structura creierului, tehnologiile neuroştiinţifice aplicate în studiile de neuroturism şi caracteristicile tehnice ale aparaturii utilizate, spectrul emoţiilor umane, modalităţi de analiză a datelor biofiziologice şi interpretarea rezultatelor empirice.
Pentru elaborarea proiectelor de echipă realizate cu ajutorul celor trei tehnologii neuroştiinţifice, studenţii au efectuat o vizită de lucru la Salina Turda și la expoziția „Garden of Lights” din Grădina Botanică, iar proiectele au fost susţinute în ultima zi a programului.
Echipa de implementare a proiectului:
Prof.univ.dr. Larissa Bătrâncea (coordonator)
Prof.univ.dr. Smaranda Cosma
Conf.univ.dr. Cristina Fleşeriu
Conf.univ.dr. Veronica Rus